עפרן - תיירות אתגרית בישראל

קזבלנקה

קזבלנקה העיר הגדולה,קוסמופוליטית והמודרנית בממלכת מרוקו הכובשים הספרדים הם כמובן אלו שטבעו את השם בעל הניחוח הלטיני, שפירושו הוא "הבית הלבן" בין אם תגיעו למרוקו  בטיול מאורגן או עצמאי, קזבלנקה עשויה להיות יעד חובה., שכן בה עבר יהודי מפואר,בה שוכן נמל התעופה הבינלאומי של מרוקו ובה נמצא הנמל המרכזי של הממלכה. חיי הלילה התוססים והשילוב בין מזרח למערב הם משהו שלא תמצאו באף עיר אחרת במרוקו.

ההיסטוריה של קזבלנקה התחילה בכפר דייגים קטן, שהוקם כנראה על ידי הברברים בין המאה ה-10 ל-7 לפנה"ס וכונה "אנפא" בפי המקומיים. היסטוריית הכיבושים של קזבלנקה החלה בכיבוש העיר אנפא על ידי הרומאים במאה הראשונה לפנה"ס. הם אלו שהקימו בעיר נמל גדול, אולם הכל נחרב במאה ה-5 לספירה עת כבשו את שטחי האימפריה הרומית שבצפון-מערב אפריקה. במשך מאות שנים העיר עברה מידיהם של שליטים מוסלמים לברברים שכבשו אותה מחדש ואז לידי שבטים בדואים שקיבלו אותה מידיו של הסולטאן. במאה ה-15 העיר זכתה לעצמאות מחודשת ואף שימשה כמקלט לפיראטים ברבריים הפורטוגלים הם גם אלו שנתנו לעיר את שמה, שהיה "קאזה ברנקה" בפורטוגזית, על שם המבצר שהם בנו שם ב-1515, ב-1580 הספרדים קיבלו בעלות על קזבלנקה כחלק מהאיחוד האיברי, בשנת 1770, הפיח בה הסולטאן מוחמד בן עבדאללה רוח חיים מחודשת. הוא בנה את העיר מחדש בסיוע של הספרדים ותרגם את שמה מספרדית לערבית – דאר אלבידא. קזבלנקה גדלה משמעותית במהלך המאה ה-19, כאשר העיר שימשה כספקית עיקרית של צמר לתעשיית הטקסטיל המתפתחת באנגליה. תושבי העיר זכו לחסות מצד המעצמות האירופיות, שסייעו לה לשמר עצמאות מסוימת מהשלטון המרכזי במרוקו. בתחילת המאה ה-20, הצרפתים רכשו את הזכות לבנות בנמל של קזבלנקה. שבטים מקומיים התמרדו נגד "הפלישה הצרפתית" ובעקבות תקיפה שביצעו כנגד פועלי רכבת צרפתים, ספרדים ואיטלקים, צרפת שלחה אוניות מלחמה שהפגיזו את העיר וכך כבשה אותה ב-1907. ב-1912 מרוקו הפכה באופן רשמי לקולוניה צרפתית. תחת הכיבוש הצרפתי הפכה קזבלנקה למרכז כלכלי חשוב והעיר גדלה באופן משמעותי אל מחוץ לחומות העיר העתיקה. ההשפעה הצרפתית ניכרת עד היום בכל מקום בעיר. מרוקו זכתה לעצמאות ב-1956.

קזבלנקה שוכנת לחוף האוקיינוס האטלנטי והינה העיר הגדולה ביותר בצפון מערב אפריקה והשמינית בגודלה בעולם הערבי. לפי מפקד האוכלוסין שנערך ב-2019, בעיקר מתגוררים כ-3.71 מיליון תושבים, כאשר בקזבלנקה רבתי חיים יותר מ-4.27 מיליון איש. היא אמנם לא הבירה הרשמית של הממלכה – תפקיד שממלאת אחותה מצפון רבאט – אך היא בהחלט נחשבת לבירה הכלכלית והלב העסקי של מרוקו. העיר מחולקת לשמונה מחוזות: עין אלשוק, עין אלסבע-אלחי אלמחמדי, אנפא, בן מסיכ, סידי ברלוסי, אלפידא-מרס אלסלטאן, אלחי אלחסני ו-מולאי רשיד.

היהודים בנו קשרים עם מדינות אירופיות כמו צרפת, שהיה להן עניין בקשרי מסחר עם מרוקו ואפילו הפכו לנציגיהן בעיר. לאחר הכיבוש הצרפתי בתחילת המאה ה-20 והפיכתה של קזבלנקה למרכז הכלכלי של הממלכה, הפכה העיר למרכז היהודי העיקרי של מרוקו. הקהילה היהודית בעיר הלכה וגדלה עד שהגיעה לשיא של כ-100,000 ב-1956.

לאחר הקמת מדינת ישראל ב-1948 פרצו מהומות בצפון מרוקו ויהודי קזבלנקה הותקפו בפרעות הללו. זה היה מה שהחל את גל העלייה הראשון של יהודי העיר לישראל. הדבר נעשה באופן לא חוקי וללא הסכמת השלטונות וכך היה גם בעליות של 1955-1956. כאשר בוטל האיסור על עליית יהודי מרוקו לארץ ב-1963 נהרו רבים מבני הקהילה היהודית בקזבלנקה למדינת ישראל ובשנת 1967 נותרו בעיר רק כ-37,000 יהודים.כיום מתגוררים במרוקו כולה כ-3,000 יהודים, כאשר רובם חיים בקזבלנקה. בית הכנסת המרכזי בעיר הוא בית הכנסת בית אל, אשר נבנה במחצית הראשונה של המאה ה-20, הועתק מהמלאח אל העיר החדשה ושופץ באופן מסיבי. בית הכנסת המחודש אף נחנך בשנת 2016 בטקס מרגש במיוחד במעמד מלך מרוקו, מוחמד השישי, אשר ידוע בקשריו הטובים עם הקהילה היהודית בממלכה. אל תפספסו את בית הכנסת המרשים הזה, המעוטר בגילופי עץ, חלונות ויטראז' ונברשות בדולח.

אטרקציות בקזבלנקה

מוזיאון ליהדות מרוקו
המוזיאון היהודי היחיד בעולם דובר ערבית, מוסד זה שוכן בווילת גן אטרקטיבית ששימשה בעבר כבית יתומים יהודי. הוא עוקב אחר ההיסטוריה של 2000 השנים של היהודים במרוקו, תוך התמקדות בקהילה היהודית של קזבלנקה תוכלו ללמוד רבות , ממוקם בשכונת אואזיס שבעיר. המוזיאון מכיל 700 מ"ר של חפצי אומנות וכלים יהודיים, ציורים, תצלומים ופסלים המתעדים את ההיסטוריה בת 2,000 השנים של יהדות מרוקו, שבשיאה הגיעה לכ-250-350 אלף יהודים – הקהילה היהודית הגדולה ביותר בעולם המוסלמי.
מסגד חסן השני (Hassan II Mosque)
זהו אחד המסגדים הגדולים והמרשימים בעולם. הוא יכול להכיל עד 105,000 מתפללים – 25,000 בחלל התפילה הפנימי ו-80,000 ברחבה שמחוץ למסגד, מה שהופך אותו למסגד הגדול ביותר באפריקה והשביעי בגודלו בעולם כולו. בנוסף, המינרט (הצריח) שבראשו הוא השני בגובהו בעולם – 210 מטרים.
המדינה העתיקה של קזבלנקה
למרות שאין בה את הקסם מימי הביניים המאפיין מדינה מרוקאית רבות, הדוגמה הקומפקטית של קזבלנקה מהמאה ה-19 עדיין שווה לשוטט. לא סביר שתמצא אוצרות בחנויות היומיומיות שלה (חנויות חומרה, בתי מרקחת וחנויות המוכרות בגדים ונעליים זולים שולטות), אבל השבילים העקומים המסוידים בלבן, הכיכר המוצלת מדי פעם על עצים ובתי הקפה המקומיים ההומים הופכים אותו לאטרקטיבי.
כיכר מוחמד החמישי
בכיכר המרכזית של קזבלנקה, הקרויה על שמו של המלך הקודם, תמצאו את רוב המבנים הרשמיים של העיר: סניף הדואר המרכזי, בית המשפט, הקונסוליה הצרפתית, הבנק המרכזי של מרוקו ובניין העירייה. אתם מוזמנים להתהלך בכיכר במהלך היום או לעת ערב ולהנות מהגנים המטופחים ומהמזרקה שבמרכזו. אגב, הכיכר מכונה גם "כיכר היונים" בשל הנוכחות הנכבדה של ציפורים אלו בה, אז הכינו את פירורי הלחם.
קניות
העיר קזבלנקה היא אמנם אחת הערים היקרות במרוקו, אבל אם לא הספקתם או שלא מצאתם את מבוקשכם בערים אחרות, כאן תוכלו למצוא כמעט הכל. אל תחששו להתמקח כאן – המוכרים בקזבלנקה מצפים ואף מקווים לכך.
שווקים
בשוק שבעיר העתיקה, אותו כבר הזכרנו קודם לכן, תוכלו לקנות כלי בית, כלי מתכת וחפצי אמנות שונים. תוכלו למצוא שם גם מוצרי עור, תבלינים ועוד. בנוסף לכך, יש בקזבלנקה גם שוק מרכזי בשדרות מוחמד החמישי, בו תמצאו מוצרים איכותיים יותר, שמחירם בהתאם. בשוק זה תוכלו למצוא מאכלים שונים ומשונים, כולל פירות ים וצבים למאכל. זה המקום לקנות בו טאג'ין אם אתם רוצים אחד כזה בבית או מחפשים מתנה יפה.
רובע האבוס Habbous
רובע זה נמצא בעיר החדשה ובו תוכלו לקנות חפצי אומנות, בגדים, כלי חרס ושטיחים. האווירה כאן קלילה יותר מאשר בשאר השווקים בעיר ותוכלו למצוא כאן מזכרות לקחת איתכם הביתה. זה אולי שוק מעט מודרני יותר, אבל יש כאן היצע נרחב של מוצרים אותנטיים בעבודת יד.
Morocco Mall קניון מרוקו
ברוכים הבאים לקניון הגדול ביותר באפריקה – 190,000 מ"ר של חנויות, אשר במרכזן אקווריום עצום בגודלו המכיל 1,000,000 ליטרים של מים ודגים מ-40 זנים שונים. בין המותגים שתוכלו למצוא שם: Louis Vuitton, Zara, Karen Miller, Next, Gucci, H&M, Aldo, Stradivarius, Birkenstock, Gap, Fendi, Lacoste, Dior, Bershka, Massimo Dutti, Ralph Lauren, Gant.
כיכר מחומד החמישי
הכיכר העמוסה תמידית הזו מוקפת בבנייני ציבור מדהימים, כמו הווילאיה ומגדל השעון שלו ובתי המשפט לצדק, זוהרים בפרטים מוריים, מצד אחד, והתיאטרון הגדול העכשווי של קזבלנקה מצד שני. המזרקה היא מקום מפגש כה פופולרי שכאשר היה צריך להרוס אותה כדי לפנות מקום לתיאטרון…
טיילת מסגד חסן השני Promenade Maritime de la Mosquee
אחד מפרויקטי ההתחדשות העירונית הגדולים של העיר הפך את רצועת הטיילת על חוף הים ממסגד חסן השני למגדלור אל האנק למרחב ציבורי סוחף, עם גנים, בתי קפה ונופים אינסופיים של האוקיינוס. המקום המושלם לטיול בשקיעה.
פארק של הליגה הערבית
הריאה הירוקה ההיסטורית של דאונטאון קזבלנקה שוחזרה ופותחה מחדש, וכיום יש בה פארק סקייטים ואצטדיון, כמו גם טיילות עצי דקל ומתקני מים.
מגדל שעון
אתם חייבים לחלוף על פני מגדל השעון הזה בגובה 20 מטר כשאתה צולל לתוך המדינה הישנה. זהו אחד מציוני הדרך הבולטים ביותר במרכז העיר קזבלנקה. המגדל הוא רפרודוקציה משנת 1993 של המבנה המקורי משנת 1911, שהתקלקל ופורק בסביבות 1950.

מתעניינים בפעילות זו ? כיתבו לנו

תמונות מפעילויות אחרונות שלנו

מתעניינים בטיול שלנו?

אל ערי המלוכה במרוקו

קסום ומרהיב. חוויה ייחודית!

סיור ערים אימפריאליות הוא סיור גולת הכותרת של מרוקו, הוא סיור תרבותי והיסטוריה ודת מעניין וכולל גם את הערים האקזוטיות של מרוקו פס ומרקש. טיול המכסה את כל ערי המלך של מרוקו. מסלול זה צולל ללב ההיסטוריה והתרבות המרוקאית. הטיול מתחיל מקזבלנקה כבירתה הכלכלית של מרוקו ועיר מודרנית וסוחף אל הערים הקיסריות העתיקות ביותר של מרוקו

תמונות מפעילויות אחרונות שלנו

אזור הפעילות על מפת גוגל

אל ערי המלוכה במרוקו

קסום ומרהיב. חוויה ייחודית!

סיור ערים אימפריאליות הוא סיור גולת הכותרת של מרוקו, הוא סיור תרבותי והיסטוריה ודת מעניין וכולל גם את הערים האקזוטיות של מרוקו פס ומרקש. טיול המכסה את כל ערי המלך של מרוקו. מסלול זה צולל ללב ההיסטוריה והתרבות המרוקאית. הטיול מתחיל מקזבלנקה כבירתה הכלכלית של מרוקו ועיר מודרנית וסוחף אל הערים הקיסריות העתיקות ביותר של מרוקו